دانستنی ها

درمان کم خونی

درمان کم خونی  عمدتاً به درمان علت آن بستگی دارد و علل احتمالی کم خونی بسیار زیاد است.

درمان کم خونی  عمدتاً به درمان علت آن بستگی دارد و علل احتمالی کم خونی بسیار زیاد است. به طور کلی این علل در سه گروه خلاصه می شوند که عبارتند از کم خونی های ناشی از عدم ساخت یا تولید. تعداد کافی گلبول های قرمز سالم، کم خونی ناشی از خونریزی و در نهایت کم خونی ناشی از تخریب گلبول های قرمز خون با سرعتی بالاتر از حد طبیعی است و شایان ذکر است که هر یک از این گروه ها دلایل مختلفی دارند.

درمان کم خونی ناشی از کمبود آهن

درمان کم خونی
درمان کم خونی

کم خونی فقر آهن به شرایطی گفته می شود که در آن سطح آهن در بدن کمتر از حد طبیعی است و شدت این وضعیت از ساده که هیچ علامت یا نشانه ای ظاهر نمی شود و موارد شدید که علائم قابل توجهی ایجاد می کند متغیر است. بستگی دارد درمان کم خونی فقر آهن بر اساس شدت بیماری، علاوه بر امکان توسل به درمان علت در برخی موارد در صورت لزوم. گزینه های درمانی موجود با جزئیات توضیح داده شده است: 

  • مکمل‌های آهن: مکمل‌های آهن رایج‌ترین درمان برای کم‌خونی فقر آهن هستند و این مکمل‌ها به صورت قرص برای بزرگسالان و مایعات خوراکی برای کودکان و نوزادان تجویز می‌شوند. کمبود آهن به دلیل اضافه بار آهن در بدن ممکن است باعث آسیب به اندام ها شود. شایان ذکر است که اگر مکمل ها توسط پزشک تجویز شده باشد، دوزها باید طبق دستور وی رعایت شود و نتایج درمان ممکن است نیاز به دوره ای داشته باشد. از ۳ تا ۶ ماهگی و برای دستورالعمل یا توصیه های مصرف این مکمل ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
    • برای افزایش جذب آهن، قبل از غذا و در صورت امکان با معده خالی، مکمل های آهن مصرف کنید، اما در صورت ایجاد حالت تهوع، مصرف آن همراه با غذا توصیه می شود.
    • از مصرف آنتی اسیدها که معمولاً برای تسکین سوزش معده استفاده می شود خودداری کنید، زیرا آنتی اسیدها بر جذب آهن تأثیر منفی می گذارند و به همین دلیل توصیه می شود مکمل های آهن را دو ساعت قبل از مصرف آنتی اسیدها یا ۴ ساعت بعد از مصرف مکمل های اسیدی مصرف کنید.
    • در مورد عوارض جانبی که پس از مصرف این مکمل ها ظاهر می شود مانند: استفراغ، اسهال، یبوست و حالت تهوع به پزشک اطلاع دهید. پزشک ممکن است نوع مکمل را تغییر دهد یا دوز را متناسب با فرد مورد نظر تنظیم کند.
  • تزریق آهن: در صورتی که مکمل های آهن خوراکی قادر به بازگرداندن سطوح قابل قبول آهن در بدن نباشند، پزشک می تواند به گزینه تزریق آهن متوسل شود و معمولاً یک تزریق یا یک گروه چند تزریق برای کنترل وضعیت و بازگشت کافی است. اگر کمبود آهن ناشی از یک بیماری مزمن مانند سلیاک یا بیماری مزمن کلیوی باشد ، نیاز به تزریق آهن به تعداد بیشتری دارد.در مورد عوارض احتمالی، استفراغ و سردرد است. و این علائم اغلب پس از یک یا دو روز ناپدید می شوند.
  • تزریق گلبول قرمز: این گزینه درمانی فقط در موارد شدید کم خونی استفاده می شود. که ممکن است عوارض جانبی شدیدی مانند درد قفسه سینه داشته باشد.
  • درمان علت: متخصص معمولاً در صورتی که مکمل های آهن به راه حل اساسی برای مشکل منجر نشود، به دنبال علت کم خونی فقر آهن است. اعتقاد بر این است که بیمار یا از خونریزی رنج می‌برد یا از مشکل جذب آهن رنج می‌برد که مانع از داشتن آهن کافی در بدن می‌شود. داروهای حیاتی و سایر داروها اگر علت آن زخم معده باشد، یا جراحی اگر علت آن الیاف، پولیپ یا جراحی باشد. تومورها یا استفاده از جراحی آندوسکوپی برای توقف خونریزی در صورت وجود.

 

حمیدرضا قهرمانزاده

خبرنگار و عکاس خبری

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − هفده =

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا